U bevindt zich hier: Vaatcentrum > Over het Vaatcentrum

Over het Vaatcentrum

Het Vaatcentrum Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen de afdelingen vaatchirurgie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het BovenIJ Ziekenhuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) in Amsterdam. De samenwerking maakt het mogelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week, acute ingrepen te verrichten. Daarnaast biedt het Vaatcentrum Amsterdam basiszorg voor het directe verzorgingsgebied en topklinische zorg voor de regio.

Alledrie de ziekenhuizen binnen het Vaatcentrum Amsterdam hebben een vaatchirurgisch spreekuur. De vaatchirurgen verrichten uiteenlopende behandelingen: van halsslagaderoperaties en aneurysmaoperaties tot spataderoperaties. Enkele chirurgen werken op meerdere locaties van het Vaatcentrum Amsterdam. Alle locaties hebben het kwaliteitskeurmerk van de patiëntenvereniging Hart&Vaatgroep.

Vaatchirurgie is een onderdeel van het specialisme algemene chirurgie, waarbinnen de vaatchirurgen vaak ook andere aandachtsgebieden hebben. Er zijn in totaal vijf algemeen chirurgen als vaatchirurg werkzaam bij het Vaatcentrum Amsterdam:

  • Locatie Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG):
    V.J. Leijdekkers, dr. A.C. Vahl en dr. J. Bosma
  • Locatie BovenIJ Ziekenhuis:
    dr. A.C. Vahl
  • Locatie Sint Lucas Andreas Ziekenhuis:
    J.M. Ultee, R.C. van Nieuwenhuizen en dr. J. Bosma 

Ook zijn er wisselend arts-assistenten en chirurgen in opleiding tot vaatchirurg in het Vaatcentrum. Deze artsen in opleiding werken altijd onder supervisie van een van de vaatchirurgen.

Het Vaatcentrum Amsterdam werkt nauw samen met de vaatchirurgie in het AMC en het VUmc. Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en het uitwisselen en publiceren van ervaringen met speciale behandelmethodes.
Het OLVG heeft met deze ziekenhuizen een afzonderlijke dienstregeling waarbij er een 24-uurs dekking is voor de patiënten met een acuut probleem van de aorta.