U bevindt zich hier: Vaatcentrum > Aandoeningen en behandelingen > Zeldzame aandoeningen

Zeldzame aandoeningen

Aorta dissectie (acute scheur in de binnenwand van de aorta; type B dissectie)

Allereerst worden bloeddrukverlagende middelen toegediend om bloedingen, om het scheuren van de buitenwand te voorkomen. Daarnaast kunnen endoprothesen worden ingebracht ter versteviging van de verzwakte aortawand. Dit wordt via de liesslagader gedaan als een behandeling met bloeddrukverlaging onvoldoende resultaat geeft.

Eerste rib syndroom (thoracic outlet syndroom/costoclaviculaire compressie syndroom)

Bij beklemming van de zenuw of bloedvaten tussen de eerste rib en het sleutelbeen kan dit worden behandeld door het wegnemen van de eerste rib via een snede in de oksel.

Thoracale thoracoscopische sympatectomie

Bij patiƫnten met zweethanden (hyperhydrosis axillaris) en/of zweetoksels kan via een kijkoperatie de zenuw die de zweetproductie regelt worden uitgeschakeld. Deze kijkoperatie gebeurt via kleine sneetjes naast het schouderblad.

Aandoeningen van de slagaders naar lever, darmen en nieren

De slagaders naar de lever, darmen en nieren kunnen verstopt of juist verwijd (aneurysma) zijn. Bij verstoppingen wordt een dotterprocedure of een bypassoperatie gedaan. Bij aneurysmavorming wordt getracht dit op te lossen door middel van endoprothesen of afsluitende coils (slagaderverstoppende veertjes) met behulp van kathetertechnieken. Deze behandeling wordt uitgevoerd in samenwerking met de interventieradioloog.

Trombose van de armader

De armader kan door afknelling tussen het sleutelbeen en de eerste rib verstopt raken door een stolsel (subclaviatrombose). Dit stolsel kan worden opgelost (trombolyse), waarna een eerste rib resectie volgt om de ruimte voor de ader blijvend te vergroten.


Afspraak maken

Maak direct een afspraak.

Contact