U bevindt zich hier: Vaatcentrum > Aandoeningen en behandelingen > Aneurysmaoperaties

Aneurysmaoperaties

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader of een hartkamer. Een aneurysma van de aorta is een verwijding van de grote lichaamsslagader. Een aneurysma kan op elke plaats in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende is het aneurysma van de buikslagader (AAA). De meeste gevreesde complicatie van deze aandoening is dat de slagader spontaan scheurt en dat dit tot een bloeding leidt die fataal kan zijn. Om deze reden wordt een aneurysma uit voorzorg geopereerd.

Dit zijn de meest voorkomende plaatsen waar een aneurysma kan optreden:

  • Buikslagader (abdominale aorta) 
    Deze kan door middel van een buikoperatie vervangen worden door een polyester buis (broekprothese). Een andere, minder belastende, methode is het inbrengen van een polyester versteviging via de liesslagader: endoprothese, stentgraft of EVAR (Endovascular Aneurysm Repair). De vorm van het aneurysma is bepalend voor de keus van de methode. Dit wordt onderzocht door middel van een CT-scan. EVAR wordt uitgevoerd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Meer informatie vindt u in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie.
  • Thoracale slagader (aorta in de borstholte) 
    Deze wordt behandeld door middel van een polyester buis via de lies- of buikslagader. Als de verwijding van de thoracale slagader zich voortzet naar de buikslagader (thoracoabdominaal aneurysma) kan ook een polyester buis worden opgevoerd. Hierbij moeten de belangrijke aftakkingen van aparte omleidingen worden voorzien. Dit is de hybride procedure: een combinatie van de endotechniek en een open operatie. Belangrijke aftakkingen zijn de slagaders naar de lever, darmen en nieren. Deze ingreep wordt in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis uitgevoerd.
  • Liesslagader en knieholteslagader 
    Deze kan door middel van een kunststof buis of door een eigen ader worden vervangen.

Afspraak maken

Maak direct een afspraak.

Contact